Persbericht

4 februari 2015

 

Welke ark of welk schip is de Mooiste Woonboot van het jaar 2014? Afgelopen maandag heeft de jury uit 18 inzendingen de 4 genomineerde woonboten bezocht. Uit de 4 kanshebbers wordt op vrijdag 13 februari de winnaar van de eerste Mooiste Woonboot van het jaar verkiezing bekend gemaakt.

 

Waarom een Mooiste woonboot van het jaar verkiezing?

Architectuurprijzen zijn er voldoende. Maar geen van de bestaande prijzen biedt een podium voor de woonboot, hoewel die heel specifieke mogelijkheden biedt die om een eigen waardering vragen. Zoals de inzet van wind, water en beweging, een vrijstaande woning waar je vaak moet woekeren met ruimte en/of geld, waar je huis verandert met de seizoenen, met bijzondere mogelijkheden voor technische installaties zoals de energievoorziening. Architect voor land en water Bob Ronday nam het initiatief tot de Woonboot van het Jaar-verkiezing, als stimulans voor meer goede architectuur op het water. Hij vond in VLOTmagazine (de glossy die iedere woonbootbewoner gratis aan boord bezorgd krijgt) het mooiste medium om deze prijs mee op te richten. Afgelopen weken hebben Ronday en mede-juryleden Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (stedenbouwkundige en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (hoofdredacteur VLOT) zich gebogen over de inzendingen, zodat de jaarlijkse prijs op vrijdag 13 februari voor de eerste keer uitgereikt gaat worden.

 

De inzendingen; van hi-tech ark vol met domotica tot zelfbouwwoonboot

Van de woonboten die in 2014 zijn opgeleverd, stuurden maar liefst 18 bewoners hun woning in. Opvallend aan de inzendingen was de enorme trots en hoeveelheid woongenot. De jury: ”Veel inzendingen zijn voorbeelden van jarenlange dromen, over die visstek op de hoek waar ineens een ligplaats ontstaat en je zonder bedenktijd in het diepe moet springen, een op zee gezonken schip dat een thuis voor een gezin wordt, vanaf je eerste centen telkens een metertje erbij tot volledig automatische alles aan boord.” Uit al die mooie verhalen en foto’s selecteerde de jury 4 genomineerden: een verbouwing waar vakmanschap uit spreekt, een woonschip dat zoveel mogelijk met mahoniehout in originele staat is terug gebracht en twee nieuwbouwarken waarvan de ene openheid en besloten mooi combineert en de ander uitblinkt in sculpturaliteit en slimme zichtlijnen.

 

Prijsuitreiking van de eerste Mooiste Woonboot van het Jaar

Welke woonboot mag zich al eerste de Mooiste Woonboot van het Jaar noemen? Op vrijdag 13 februari verzamelen pers, woonbootbewoners en hun architect en/of aannemer zich voor de uitreiking van de wisseltrofee en een passende prijs. De prijsuitreiking vindt plaats aan boord van de Salve van Nautiek Vaaropleidingen, Veemkade 267 in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.

De Salve is met tram 26 binnen 10 minuten vanaf Centraal Station of P+R Zeeburg bereikbaar, halte Rietlandpark. (betaald) Parkeren kan in de garage onder winkelcentrum Brazilië aan de Oostelijke Handelskade, ingang onder Albert Heijn.

 

Over Vlot magazine

Vlot magazine is hét kwartaalblad voor waterbewoners. Vlot geeft inspiratie en informatie over bijzondere boten. Vlot wordt elk kwartaal kosteloos toegestuurd aan alle ligplaatsadressen in Nederland. Voor liefhebbers en geïnteresseerden aan de wal is een abonnement mogelijk. www.vlotmagazine.nl