Persbericht

13 februari 2015

 

Winnaar Woonboot van het jaar 2014

Op vrijdag 13 februari is de uitslag van de VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar bekend gemaakt. In aanwezigheid van genomineerde woonbootbewoners, hun architecten en/of aannemers en de voorzitter van de Commissie voor Welstand te Amsterdam en de wethouder van de ronde Ronde Venen, is de winnaar uitgeroepen. De Woonboot van het Jaar 2014 - en daarmee de eerste ontvanger van de nieuwe prijs - is de ark van Jeroen Becking en Sandra van Dijk te Wilnis, ontworpen door architect John Kusters en gebouwd door de bewoners zelf. Hier zijn doorzetters aan de gang gegaan die de moed niet lieten zakken toen vakmanschap dat je normaal gesproken inkoopt het liet afweten. Het oranjerie-idee is in de ogen van de jury prachtig uitgewerkt en het uitzicht rondom is magnifiek. “Natuur en techniek zijn met een scherp oog voor detail ingezet, met als resultaat een woonark die niet alleen goed scoort in architectonische zin, maar ook hoge ogen gooit op het vlak van indeling, functionaliteit, uitstraling, originaliteit, inpassing in de omgeving en connectie met het water.” Op de website www.woonbootvanhetjaar.nl leest u over de bijzondere aspecten als hoe de glasvlakken een panoramisch uitzicht bieden terwijl ze van buitenaf wolkenluchten spiegelen waardoor de ark wegvalt tegen achtergrond, de geavanceerde technische installatie met warmtepomp en open haard die de kruipruimte droog zuigt, hoe de betonvloer doorloopt in de vensterbank of het spiekraam dat vanuit bad een breed uitzicht op lucht en landschap biedt. Naast het juryrapport en de inzendingen zijn op de website ook foto's van de winnende woonboot te zien.

Passende prijs voor de winnaar

De hoofdprijs is een professionele fotoreportage van vier pagina’s in VLOT magazine en een artikel in ArchitectuurNL. Ook mag de winnaar de doorgeef-trofee van de "VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar" een jaar aan boord een plaatsje bieden. De wisselbokaal bestaat uit een kikker (handvat om touw op vast te zetten) van een oude mijnenveger, gemonteerd op hout. Daarnaast ontvangt deze eigenaar van de “woonboot van het jaar” een timmerman voor een dag. Daarmee kan de entree, die hij vanwege rugletsel tijdens de bouw moest laten liggen, laten afmaken zodat hij zijn volledige vrije tijd van de geneugten van het woonbootwonen kan genieten.

18 Inzendingen, 4 genomineerden, 1 winnende woonboot

Alle schepen of arken die in 2014 opgeleverd zijn, mochten meedingen naar de prijs. Uit de maar liefst 18 inzendingen bezocht de jury 4 genomineerden: een verbouwing waar vakmanschap uit spreekt, een woonschip dat zoveel mogelijk met mahoniehout in oude staat is terug gebracht en twee nieuwbouwarken waarvan de ene uitblinkt in sculpturaliteit en slimme zichtlijnen en de uiteindelijke winnaar openheid en besloten mooi combineert. De jury, bestaande uit Bob Ronday (architect voor land en water), Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (copywriter architectuur & design, stedenbouwkundige en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (uitgever en hoofdredacteur VLOT), beoordeelde onder meer de architectonische kwaliteit, de materialen, duurzaamheid en de connectie met het water. Het werd een nek-aan-nekrace waarbij de compleetheid van aanpak, architectuur en woongenot van de ark in Wilnis de doorslag gaf.

Waarom een Woonboot van het jaar verkiezing?

Architectuurprijzen zijn er voldoende. Maar geen van de bestaande prijzen biedt een podium voor de woonboot, hoewel die heel specifieke mogelijkheden biedt die om een eigen waardering vragen. Initiatiefnemer van de verkiezing Bob Ronday: “Het doel is het laten zien waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op en in het water. Hopelijk leidt dit tot meer vraag naar wonen op het water en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.” Hij vond in VLOT (de glossy die iedere woonbootbewoner gratis aan boord bezorgd krijgt) het mooiste medium om deze prijs mee op te richten.

Woonbootbouwers worden in de laatste Vlot van 2015 opgeroepen in te zenden voor de 2e editie van de VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar.